Πέμπτη, Ιανουαρίου 12, 2017

Σε εγρήγορση οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Π.Δ.Ε για την γρίπη των πτηνών

>
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε συνέχεια της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης των πτηνών που διαπιστώνεται στην Ευρώπη και μετά την εμφάνιση κρούσματος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην ...
Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, ανακοινώνει ότι όλες οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας τίθενται σε εγρήγορση, στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την γρίπη των πτηνών.  
Επισημαίνεται πως, μέχρι σήμερα, δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από τον συγκεκριμένο τύπο της γρίπης, παρ’ όλο το μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν εκτεθεί σε αυτόν κατά την διαχείριση κρουσμάτων στα πτηνά και ως εκ τούτου, ο κίνδυνος για τους ανθρώπους είναι μικρός. Αντίθετα, ο ιός εμφανίζει μεγάλη παθογονικότητα στα πουλερικά.
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συνιστά στους ιδιοκτήτες πουλερικών την πιστή εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας.
Συγκεκριμένα:
Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (αυλές κ.λπ.) σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές καθώς και σε μη περιφραγμένους χώρους.
Τα πουλερικά αυτά πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των  οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την  επαφή τους με τα άρρωστα πτηνά.
Ωστόσο, συστήνεται όλα τα εκτρεφόμενα πτηνά της επικράτειας να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, σύμφωνα με τα παραπάνω.
Η σύσταση αφορά και τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία που διατηρούνται σε πάρκα, ζωολογικούς κήπους και παρεμφερείς εγκαταστάσεις.
Οι εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα είδη πουλερικών.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εκτροφή, αναπαραγωγή, μεταφορά, διακίνηση και διάθεση πουλερικών οφείλουν να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κείμενη νομοθεσία για τα μέτρα βιοασφάλειας και να συνεργάζονται με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές για την αποτελεσματική εφαρμογή αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!